BEL AĞRISI
Bel ağrıları dünyada en sık rastlanan ağrı tiplerinden biridir. Dünyada, nezle ve gripten sonra en çok iş kaybına neden olan hastalık bel ağrısıdır. Tüm romatizmal yakınmaların üçte birini oluşturur. Çoğu insan yaşamının bir bölümünde bel ağrısı çeker ve Hastaların %70’i bir ay, %90’ı iki – üç ay içinde iyileşmekle birlikte, ilerleyen dönemlerde, %70’inde üç veya daha fazla kez tekrarlama olmaktadır.
Bel ağrısı, zamanında çözüm bulunmadığında yaşam kalitesini ciddi şekilde bozan bir problemdir. Kaza, incinme ve yaralanma gibi akut gelişen durumlar dışında bel fıtığı, siyatik, spinal stenoz gibi bazı sağlık sorunları da bel ağrısına neden olabilir. Çoğu akut (birdenbire gelişen) bel ağrısı bir ya da iki hafta içinde ağrı kesiciler ve evde tedavi ile iyileşebilir. Ancak kronik ağrılar daha uzun sürer ve problemin kaynağına göre fizik tedavi, ameliyat, egzersizler ya da kayroprakti, osteopati gibi destekleyici tedavi yöntemleri gerekebilir. Düzenli egzersiz yapmak ve sık sık yüzmek bel kaslarını güçlendirir ve ağrıyı önler.
Başlıca Nedenler
- Kas – iskelet hastalıkları ( mekanik bel ağrısı vb.)
- Bel zincir kemiği kireçlenmeleri.
- Disk dejenerasyonları
- Bel fıtıkları
- Romatizmal iltihabi hastalıklar( Romataid Artrit, Ankilozan Spondilit)
- Osteoporoz
- Travmalar ( düşme , kaza gibi)
- Yumuşak doku hastalıkları (postür bozukluğu, Fibromiyalji vb.)
- Tümörler
- Psikolojik nedenler
Bel ağrısı belirtileri
- Sırtın herhangi bir yerinde hissedilen, kalça ve bacaklara uzanabilen ağrılar,
- Kas spazmları,
- Bel çevresinde kas ağrıları
- Belde bıçak saplanmasına benzer ağrılar
- Hareket kısıtlılığı,
- Oturmayla kötüleşen, hareketle hafifleyen ağrılar
Hangi Egzersizleri Yapmalıyız
- Karın ve sırt kaslarını kuvvetlendirecek, kas kısalmalarını geri çevirecek germe egzersizleri en uygun egzersizlerdir. Spor olarak hastalara yüzme, yürüyüş, bisiklete binme ve medikal pilates önerilebilir.